Worlds 2022 rakiplerimizi tanıdığımız yazı serimizde Latin Amerika, Vietnam ve Avrupa temsilcilerini inceledikten sonra sıra Kore temsilcisi DRX’te. Lig aşamasını 6. bitirip play-offlarda seri kazanamadan elenen DRX, Bölgesel Elemeler yoluyla ön eleme aşamasında zorlu rakiplerimizden birisi oldu.
DRX’in Kore sahnesindeki yeri ve Worlds 2022 yolculukları
Kore sahnesinde ilk olarak Kingzone DragonX, ardından DragonX ve son olarak DRX olarak bilinen organizasyon, bölgenin en rekabetçilerinden olmayı hep başarsa da DRX döneminde diğer dönemlerine göre biraz daha sönük kaldılar. Harika bir 2020 yılından sonra kadrosu dağılan ve 2021 Yaz Mevsimi’ni 10. olarak bitiren organizasyon, 2022 sezonu için Kingen ve Pyosik’i tutup onların etrafında yeni bir kadro kurmayı karar verdi. Bahar Mevsimi’ni 4. olarak bitiren bu kadro Yaz Mevsimi’nde çok çalkantılı bir dönemin ardından Worlds yapmayı bir şekilde başardı.
DRX’in kadrosu
Üst – Kingen
Orman – Pyosik/Juhan
Orta – Zeka
Nişancı – Deft
Destek – BeryL
2020’deki Worlds macerasından sonra üst koridorları Doran’ın kt Rolster’a transfer olmasıyla DRX, kadrosuna Çin liginde mücadele eden Bilibili Gaming’in üst koridoru Kingen’ı kattı. Transferinin ardından LCK’de rolünün en iyi oyuncuları arasına girecek bir oyun oynamayan ama arada sırada gösterdiği çok iyi performanslarla da kötü bir oyuncu olmadığı belli olan Kingen, ne yazık ki istikrarsız bir oyuncu. Genelde dövüşçü/tanklara doğru yönelen Kingen, bu mevsim en çok Gnar’ı tercih etse de Aatrox, Camille, Gwen ve Jax gibi şampiyonları oynayabiliyor. Takımı tarafından bir baskı noktası olarak kullanılmayan Koreli oyuncu, lig aşamasında ve Bölgesel Elemeler’de Dove ile birlikte tüm üst koridorlar arasında en az kaynak alan üst koridor oldu. Bunun yanında ligde takımına oranla en az ölen üst koridor olmasından dolayı da rolünü en azından bu bakımdan iyi üstlendiği söylenebilir.
Gelelim takımın en sıkıntılı rolüne: ormancı. 2020’den beri DRX forması giyip bu rolü üstlense de Pyosik, bireysel olarak iyi geçirdiği bir 2021’den sonra bu mevsimki performansıyla çoğu taraftarın kafasında büyük bir soru işareti haline geldi. Kingen gibi onun da istikrarlı olmaması, bazı maçlarda takımını yalnız bırakıp haritada kaybolması ve kötü oynadığı maçlarda mental olarak çabuk düşerek takımın performansını ciddi biçimde aşağı çekmesi nedeniyle bu mevsim özellikle Bölgesel Elemeler’de formasını PSG Talon’dan tanıdığımız Juhan’a kaptırdı. Juhan’ın yedek olarak oynadığı bu maçlarda iyi performans göstermesi ise takımın hangi oyuncuyla Worlds maçlarına çıkacağı konusunda bilinmezlik yaratmış durumda.
Kadronun güçlü taraflarından olan orta koridorda takımın en genç oyuncusu 2002’li Zeka var. Kariyerine Çin’de başlayan ve fena sonuçlar elde etmeyen Zeka, bu yıl kadronun yeniden yapılanmasıyla DRX’e dahil oldu. Formda olduğunda LCK’in en iyi orta koridorlarından birisi olacak kadar iyi oynayan Zeka, kolaylıkla üstünlük alabildiği sağlam koridor safhasının yanında geç oyunda Deft ile birlikte takımının ana taşıyıcısı rolüne bürünüyor. Özellikle arka saflara sarkıp rakibin kilit oyuncularını seçmede iyi iş başaran Zeka, bu yüzden Akali gibi şampiyonlarda oldukça tehlikeli.
Takımın alt koridorunda kadronun en yaşlı iki oyuncusu bulunuyor. DRX’in nişancı rolünü 10 yıla yakın profesyonel kariyere sahip olmasına rağmen sadece 25 yaşında olan istikrar abidesi Deft üstleniyor. Rolünün hakkını vererek takımın gerçekten bir taşıyıcısı rolünde olan Deft, bu mevsim gösterdiği inanılmaz performansla tekrardan ne kadar kaliteli bir oyuncu olduğunu hatırlattı. Üst üste 3, toplamda 7. Worlds katılımını gösterecek olan Deft, istikrarını da göz önünde bulundurursak bu kadrodaki en tehlikeli oyuncu. Aynı koridoru paylaştığı isim ise eski dünya şampiyonu BeryL. Damwon’da geçirdiği 4 yılı aşkın sürede 3 Worlds görüp 1 Dünya Şampiyonluğu yaşayan BeryL, 2022 sezonu için takım değiştirip DRX’e katılmıştı. Tecrübesiyle bu kadroyu yönlendirme açısından çok şey katan BeryL, enchanter metasından nispeten negatif etkilenen bir isim keza engager şampiyonlarda rolünün en korkutucu oyuncularından birisi olabiliyor.
DRX bu oyunu nasıl oynar, zayıf noktaları nelerdir?
LCK’in en zayıf temsilcisi olarak görülse de DRX, lig aşaması boyunca kendinden kötü takımlara çok az maç verdi. Oyuncu profili olarak çok tehlikeli oyunculara sahip olan ve mükemmel bir takım oyunu göstermeseler de sadece bireysel yeteneklerinden dolayı bile maç kazanacak seviyede bir takım olan Kore temsilcisi özellikle Deft üzerinden kazanmayı çok iyi biliyor ki ligde rakipleri DRX’e karşı Kalista’yı neredeyse hiç açık bırakmadı.
Oyun planı olarak takım tamamen Zeka ve Deft’e yaslanıyor. LPL ve LCK’deki en uzun ortalama oyun süresine sahip 2. takım olan DRX, tempo ellerindeyken bile yavaş oynuyor ve geç oyunda kasmış Zeka ve Deft ikilisi ile oyunu kazanmaya oynuyor. Aynı sayfada oynamayı çok iyi beceremediklerinden takım savaşlarında uyum sorununu görebildiğimiz takımın en büyük zayıf noktalarından bir başkası da verdikleri kararlar. DRX, sık sık kötü savaş kararları alması ve objektifler etrafında çokça hata yapmasıyla bilinen bir takım. Kötü oldukları bir başka nokta ise koşullu: Pyosik gününde değilse erken oyunları çok zayıf. Özellikle Bölgesel Elemeler’de KT serisinde Cuzz’a karşı yok olan Pyosik oynamak istemediği zaman takımın erken oyununda büyük bir boşluk oluşuyor ve rakip takım proaktif bir erken oyunla bu boşluktan yararlanarak DRX’i alt edebiliyor. Juhan yedek olarak oynadığında gözle görülebilir en büyük fark erken oyundaydı zaten.
Biz DRX’i alt etmek istiyorsak bu erken oyun zayıflıklarından faydalanarak Deft’in sahneye çıkmasına izin vermeden oyunu erken-orta safhada bitirebileceğimiz bir oyun kurgusu kurmamız gerektiğini düşünüyorum çünkü yıl boyunca çok daha iyi takımlara karşı oynadıklarındaki gibi oyunun geç safhaya sarkması durumunda bir küçük bölge takımına Deft’li bir takımın maç vermesini pek olası görmüyorum.
Takımın izlenmesi gereken oyuncusu: Zeka
Takımın zayıf halkası: Pyosik
Yorum ekleyin