Uzun zamandır düşünüyorum… Sanıyorum bu biraz da zevk meselesi ama artık oyun ve film sektöründe işlenen korku teması bana zerre cazip gelmiyor. Bunun aslında birden çok sebebi olsa da; temel sorunun artık klişe hâline gelen senaryo zemini olduğunu belirtmek gerekiyor. Fakat yine de bağımsız oyunlar için senaryo üretmeyi kafasına koymuş genç ruhlu insanlar ve tutkulu beyinler olduğunun farkındayım. İşte bu liste tam da onlar için! Anadolu halk efsanelerinden kopup gelen canavarların, konsept işine gönül veren kişilerin hoşuna gideceği kanısındayım.
Harkıt
‘’Harkıt, Harkıt… heybeni sarkıt…’’ cümlesini kendi başınıza tekrarlatacak kadar korkunç bir canavar olan ‘’Harkıt’; efsaneye göre damlarda dolaşıp, çocukları sırtında taşıdığı torbasıyla kaçıran bir yaratık. Çocukları korkutmak için muhteşem bir unsur olduğunu belirtmek gerekiyor. Canavarın diğer bir isminin de ‘’Torbalı’’ olduğunu söyleyelim.
Alkarısı
Belki de listenin en bilinen yaratığı… Yeni doğum yapan kadınlara musallat olduğuna inanılan Alkarısı; lohusa dönemindeki kadınların bebekleriyle besleniyor. Anadolu’nun neredeyse her köşesinde bir efsaneye dönüşen Alkarısı için yeni doğum lohusa dönemindeki kadınların yalnız bırakılmaması gerektiğine inanılıyor. Bu halk inanışına göre Alkarısı, demir eşyalardan korkuyor. Yeni doğum yapılan evlerdeki odalarda açıkta demir bıçak bulundurma alışkanlığının bu efsaneden türediğine inanılıyor.
Şivot
Köken olarak Orta Doğu’ya ait olan Şivot, Şubat ayının en soğuk haftasında çıktığına inanılan bir yaratık olarak biliniyor. İnsanı sevdiği kişinin sesiyle çağırdığına inanılan bu korku kültüründe Şivot; uzun boylu ve geceleri dolaşan bir unsur olarak yer alıyor.
Efsaneye göre Şivot’un isminin Şubat ayından geldiğine inanılıyor.
Karakoncolos
‘’Kocaayak’’ın Anadolu versiyonu diyebileceğimiz Karakoncolos’un dağlarda yaşayan çok kıllı ve heybetli bir görüntüsünün olduğuna inanılıyor. ‘’Kış cini’’ olarak da benzetilen Karakoncolos’un Rum halk mitlerinden bizlere kaldığını belirtelim.
Gulyabani
Orta Asya mitlerinden kalma Gulyabani, ıssız yerlerde yaşadığına inanılan bir yaratık olarak karşımıza çıkıyor. Gulyabani’den kaçmak isteyen kişi ise çözüm biraz zor diyebiliriz. Yaratığın gazabından kurtulmak için Gulyabani’yi güreşe çağırmak ve onu yenmek gerekiyor.
Demir Kıynak
Balıkesir’de bulunan Bigadiç Dağları’nda yaşadığına inanılan Demir Kıynak, korkunç sesler çıkararak insanların kafayı yemesine sebep oluyor. Efsaneye göre Demir Kıynak’un sulak yerlerde dolaşmadığına çünkü sudan korktuğuna inanılıyor.