Flank Esports - Yeni Nesil Espor Medyası
Espor Haberleri Oyun bağımlılığı resmi bir hastalık oldu

Oyun bağımlılığı resmi bir hastalık oldu

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), oyun bağımlılığının bir hastalık olduğunu ve sistemin 2020 yılında değişmek zorunda kalacağını belirtti.

25 Mayıs 2019 Cumartesi günü, 72. Dünya Sağlık Kongresi düzenlendi. Düzenlenen kongrede, “oyun bağımlılığı“ resmi bir hastalık olarak tanımlandı. 194 üyenin toplandığı kongrede, hastalıkların sınıflandırılması açıklandı ve abartılı oyun oynamak, bir hastalık olarak bu listeye eklendi. Soğuk algınlığından daha eğlenceli bir hastalık olan oyun bağımlılığı, sizi sandığınızdan daha zayıf düşürüyor olabilir.

Kongre sırasında tartışılan konularda 194 üye, “Hastalıkların Uluslararası İstatistiksel Sınıflandırılması ve İlgili Sağlık Problemleri (ICD-11)” konusunu değerlendirdi. Aslında, oyun bağımlılığı bu listeye resmi olarak daha önceden eklenmişti. 2018 Haziran ayında resmi bir hastalık olarak tanımlanan “oyun bağımlılığı” şöyle açıklanıyor:

“Davranışlarının ilerleyeceği yol tahmin edilebilir bir hale gelen ve oyun oynama kontrolünü kaybetmiş, oyun oynamaya verdiği önem günlük hayatı ve diğer ilgilendiği şeylerin önemini geçen, olumsuz sonuçlara rağmen oyun oynamaya devam eden ve sürekliliğini artırmaya çalışma durumu.”

Dünya Sağlık Örgütü, aynı zamanda semptomların neler olduğunu belirterek hastalığın insanları nasıl etkilediğini ve kişisel, ailesel, sosyal, eğitimsel, kariyer odaklı ve işlevsel diğer önemli konularda kişileri zayıflattığına dikkat çekti. Tek kelime ile özetlemek gerekirse bağımlılık.

 

 

Tabii, bu karar ESA, ISFE ve UKIE gibi kuruluşlar tarafından hoş karşılanmadı, hatta oyun bağımlılığının bu kadar ciddi bir şekilde değerlendirilmeden önce daha kapsamlı ve detaylı araştırmalar yapılmasını gerektiğini öngördü. Oyun yapımcılarına göre ise abartılı düzeyde oyun oynamak bir bağımlılık değil, bir hobi.

Bir bağımlının hayatında olan sorunlara genel olarak baktığımızda oyunlar bunun büyük bir parçası olabilir. Ancak bireyin, hali hazırda zaten bağımlı konumunda olduğu için, başka bir dünyaya kaçış kapısı olarak da oyunculuğu seçmiş olmalarını anlayabiliyoruz.

ICD 11, 2020 yılında tekrar gözden geçirilecek

Alınan kararların işleme girmesi ve sonuçlarının alınması zaman alacak. Dolayısıyla, Dünya Sağlık Örgütü resmi olarak ICD-11’i 1 Ocak 2022’de revize edecek. Organizasyon, ayrıca kararların rastgele alınmadığını, oyun bağımlılığının çoktan ciddi seviyelere ulaştığından da bahsetti. Espor oyuncularının sağlık problemleri ise önemini sürekli olarak artıran başka bir konu.