Flank Esports - Yeni Nesil Espor Medyası
Espor Haberleri Call of Duty’nin Hikayesi

Call of Duty’nin Hikayesi

Kimimizin gençliği, kimimizin çocukluğu Call of Duty anıları ile dolu. FPS janrasının önemleri üyelerinden biri olan CoD, 2. Dünya Savaşı’ndan gizli ajanlığa kadar birçok farklı tecrübeyi bizlere yaşattı. Infinity Ward tarafından ilk oyunun 2003 yılında çıkarılan serinin toplamda 18 farklı oyunu çıktı. Bunlardan bir tanesi ise mobil oyun. Neredeyse her oyunda  farklı hikayeler sunan serinin ele aldığı hikayelere bir göz atalım. Ama önceden uyaralım bu yazı spoiler içerebilir!

Call of Duty (2003)

Medal of Honor serisine olan benzerliğiyle dikkatleri üzerine çeken Call of Duty serisinin ilk oyunu, kullanıcılarına üç farklı bakış açısı sunmasıyla fark yarattı. 2. Dünya Savaşını ele alan oyunda üç farklı ülkenin hikâyesini oynayabiliyorsunuz; İngiltere, Amerika ve Sovyet.

Er Martin olarak oynadığımız Amerika senaryosunda, Georgia eyaletindeki eğitim kampında yolculuğumuza başlıyoruz. Almanya ile savaş halinde olduğumuz, düşmanın askerlerini şehirden çıkarma, tanklarını ele geçirip etkisiz haline getirme gibi görevler ile başladığımız bu hikayede, Captain Price’i Alman üssünden kurtarmaya kadar gidiyoruz.

İngiliz senaryosunun başında meşhur Captain Price ile tanışmış oluyoruz. Neredeyse senaryonun başından sonuna kadar Price ile birlikte Almanlar ile mücadele ediyoruz. Fedakarlıkların ve kurtarmaların hat safhada olduğunu hikayeyi, V-2 roketlerini salarak bitiriyoruz.

Sovyet senaryosunda ise gönüllü asker Voronin ile savaşta yer alıyoruz. Savaşta yaptığı önemli işlerle gönüllülükten çavuşluğa kadar yükselen Voronin, Sovyet bayrağını en tepeye dikerek savaşı bitiren kişi oluyor.

Call of Duty 2 (2005)

Call of Duty 2, çoğu kişi tarafından serinin en ikonik oyunu olarak kabul ediliyor. Özellikle çevrim içi sunucularıyla birlikte espor karşılaşmalarına ev sahipliği yapan oyunda, üç farklı senaryo bulunuyor.

Amerika senaryosu, oyun tarihine damga vurmuş bölümlerden biriyle başlıyor; ‘Normandiya çıkartması’. 1944 yılında, Normandiya Çıkartması ile başladığımız senaryoda Onbaşı Bill Taylor’ı canlandırıyoruz.

İngiliz cephesinde ise iki farklı kişiyi canlandırıyoruz; Çavuş John Davis ve David Welsh. Mısır ve Fransa gibi ülkelerde mücadele ettiğimiz senaryoda, ilk defa tank da kullanıyoruz.

İvanoviç Koslov olarak yer aldığımız Rus senaryosunda ise başkent Moskova’yı Almanlara karşı korumaya çalışıyoruz. Kızıl Ordu’da yer aldığınız 1942 yılı bölümlerinde oldukça zorlayıcı sahneler bulunuyor.

Call of Duty 3 (2006)

Seri bir değişiklik yapıp bu oyunda senaryo sayısını bire düşürdü. Fakat bu sefer de tek bir senaryoyu dört farklı kişinin gözünden oynatıyor. Bu kişiler; James Doyle, Cole, Bohater Wojciech ve Nichols. Oyunu gözünden oynadığımız kişilerin milliyetleri de farklı. Kanada, İngiltere, Amerika ve Polonya hikâyeleri oyunda yer alıyor.

Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)

2. Dünya Savaşı’nı bırakıp yakın geleceğe gelen serinin dördüncü oyunu, 2011 yılında geçiyor. Grafikleri, oynanışı ve senaryosu ile CoD serisine çağ atlatan bir oyun olan Modern Warfare, Orta Doğu’da bir ülkede gerçekleşen darbeyi ve Rusya’da aşırı milliyetçi bir grup tarafından başlatılan iç savaş esnasında yaşanan olayları konu ediniyor. Oyunda Birleşik Krallık, Orta Doğu, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna gibi farklı ülkelerde yer alıyoruz. Eleştirmenler tarafından tam puan alan Modern Wafare, çıktığı yıl ödül üstüne ödül kazandı.

Call of Duty: World At War (2008)

Modern Warfare ile yakaladığı başarının ardından Call of Duty, köklerine yani tekrar 2. Dünya Savaşı’na geri döndü. Serinin beşinci oyuncu, bu sefer Pasifik ve Doğu cephelerine odaklandı. Amerika Birleşik Devletleri, Japonya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Nazi Almanya’sının yer aldığı oyunda Deniz Akıncısı C. Miller, ABD Deniz Kuvvetleri üyesi Locke ve Kızıl Ordu askeri Dimitri Petrenko gözünden oyunu oynuyoruz. Oyunda tarihi öneme sahip birden fazla savaş da yer alıyor.

Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)

Müthiş bir başarıya imza atmış Modern Warfare oyununun devamı, 2009 yılında sevenleriyle buluştu. Modern Warfare 2, oyun dünyasının en ikonik ihanet sahnelerinden birini bünyesinde bulunduruyor. Shepherd’ın ihaneti ve Ghost’un ölümü, oyunu oynayanların hala unutamadığı sahnelerden biridir…

Call of Duty: Black Ops (2010)

Call of Duty serisi Black Ops ile birlikte, gürültülü ve kalabalık savaş alanlarından çıkarak soğuk savaş dönemine giriş yaptı. 1960’ların Soğuk Savaş döneminde bir CIA ajanı olan Alex Manson’u kontrol ettiğimiz oyunda, ara ara geçmişe dönerek senaryonun bir kısmını oynuyoruz. Black Op ABD, Küba, Sovyetler Birliği, Hong Kong, Laos, Vietnam ve Kuzey Kutbu’nda geçiyor. (Benim en sevdiğim oyunlardan biridir.)

Call of Duty: Modern Warfare 3 (2011)

Modern Warfare 2’nin son görevinden devam eden Modern Warfare 3, Captain Price, Soap MacTavish ve Yuri gibi karakterleri içeriyor. Oyun serinin diğerleri gibi Task Force 141 etrafında şekilleniyor ve Rusya’da aşırı milliyetçi partinin başındaki terörist Vladimir Makarov’u yakalamaya çalışıyoruz.

Call of Duty: Black Ops 2 (2012)

Anlayacağınız üzere Call of Duty kendi içinde serilere ayrılıyor. Black Ops serisinin ikinci oyunu da birinci oyunun hikayesine devam ediyor. 1980’lerde ve 2025’te geçen senaryoda, Alex Mason ve Fran Woods karakterlerini kontrol ediyoruz. 2025 tarihinde ise Alex Mason’ın oğlu “Section” kod adlı David’i oynuyoruz. Her iki zaman diliminde de 2025 Soğuk Savaş dönemini tetikleyen Nikaragualı kartel lideri Raul Menendez’i takip ediyoruz. Oyun doğrusal bir oynanışa sahip değil ve birden fazla sonu var.

Call of Duty: Ghosts (2013)

2013 yılında sevenlerin karşısına yepyeni bir başlık ile çıkan Call of Duty, çevrim içi moduna getirdiği yeniliklerle birlikte yüksek puanlar aldı. Fakat hikaye modundaki tek düzelik ve klişe son, eleştirilere maruz kaldı.

Ghosts oyunun hikayesi, Federasyon ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki savaşı konu alıyor. Federasyon’un kullandığı nükleer silah nedeniyle Amerika’nın Güneybatısında bulunan yerle bir oluyor. Ülkeye daha fazla zarar gelmemesi için kendini feda eden Baker ve Mosley’den 10 yıl sonra işler daha da kızışıyor.

Call of Duty: Advanced Warfare (2014)

Advanced Warfare, futuristik özellikleri ile seriye yeni bir tat getirdi. 2050’li yıllarda geçen oyun, çevrim içi oynanış mekanikleriyle kritiklerden yüksek puan alsa da Amerika’da serinin bir önceki oyunu olan Ghosts’tan %27 daha az satıldı.

Advanced Warfare, 2054 yılında ortaya çıkan terörist organizasyonu KVA’nın durdurulmasını ve sonrasını konu alıyor. Atlas adında özel bir oluşumun üyesi olan karakterimiz Jack Mitchell ile terörist grubun başı Hades’i engelledikten sonra olaylar karışıyor…

Call of Duty: Black Ops 3 (2015)

Gelecekte geçen CoD fikrini seven şirket, Black Ops 3’te de aynı fikri devam ettiriyor. Önceki ilk iki oyunun aksine, Black Ops 3 2065 yılında geçiyor. Oyunun senaryo modu, dört kişiye kadar eşli oyuna izin veriyor ve daha büyük daha açık bir oyun tasarımı sunuyor. Oyuncular karakterini daha fazla özelleştirebiliyor, geliştirebiliyor.

Oyunun hikayesi, 2065 yılında başlıyor. Etiyopya’da yapılan başarılı bir kurtarma operasyonu sırasında bir robot tarafından ağır yaralanan karakterimiz, hayatta kalabilmek için sibernetik bir ameliyat oluyor. Ameliyat sırasında bedenimize bir çip yerleştiriliyor ve Taylor tarafından yeniden eğitiliyoruz. Fakat takılan çip, düşünüldüğü kadar iyi çalışmıyor…

Call of Duty: Infinite Warfare (2016)

Infinite Warfare, çıkış yapmadan önce oyun dünyasına karmaşaya neden olmuştu. Oyuncuların karşısına yine gelecekte geçen bir oyunla geçen Infinity Ward, eleştirilere maruz kaldı. Kullanıcılar serinin gidişatından memnun değildi ve futuristik özellikler yerine serinin köklerine, yani Dünya Savaşları’na dönmesini umuyordu. Infinite Warfare’in YouTube’ta yayımlanan fragmanı o dönemde YouTube üzerinde en fazla beğenilmeyen ikinci video konumundaydı. Özellikle CoD’un en büyük rakibi olan Battlefield, yeni oyunuyla 1. Dünya Savaşı’nı konu almıştı ve CoD hayranları bu duruma oldukça sinirliydi.

Infinite Warfare, yer çekimsiz ortamlarda uzay savaşları sunmaya odaklanan bir oyun. Oyuncular farklı gezegenleri ziyaret edebiliyor. Call of Duty’nin ilk oyunuyla karşılaştırdığınız zaman arada uçurum var. Kimine göre bu değişim gerekliydi, kimine göre ise saçmalıktı. CoD, daha önce de gelecekte geçen oyunlar yapmıştı fakat üst üste serinin bu şekilde ilerlemesi eleştiriye neden oldu.

Call of Duty: WWII (2017)

Call of Duty, köklerine geri dönüyor. Infinite Warfare’de maruz kaldığı tepkinin ardından Infinity Ward, seriyi en başa yani 2. Dünya Savaşı’na götürdü. Savaşın Batı cephesine odaklanan WWII, oyuncular tarafından sevinçle karşılandı. Oyun çıkış yaptığı ilk üç gün içerisinde 500 milyon dolar gelir elde etti ve 2017 yılında Kuzey Amerika’da en fazla gelir elde eden konsol oyunu oldu. WWII, yıl sonunda 1 milyar dolar geliri geçmişti.

Oyunun senaryo modu, görselliği, oynanışı ve içi dolu karakterleriyle birlikte oynayanlardan tam not aldı. Bunun yanı sıra zombi modunun da geri dönmesi oyuncuları sevindirdi. WWII çevrim içi modu ise alışılagelen özellikleri yine karşımıza getirdi.

Call of Duty: Black Ops 4 (2018)

Black Ops 4, seride bir ilk oldu ve senaryo modu olmayan tek CoD oyunu oldu. O dönemde dünyayı kasıp kavuran Battle Royale furyası, Call of Duty serisini de etkiledi. Oyunda sadece çevrim içi modu, zombi modu ve yeni bir battle royale modu bulunuyor.

Oyunda senaryo modunun bulunmaması serinin hayranları tarafından garip karşılansa da yeni battle royale ve çevrim içi modun iyi bir oynanışa sahip olması eleştirileri azalttı. Black Ops 4, son 10 yılda en düşük fiziksel kopya satılan CoD oyunu oldu fakat dijital satışlarda Activision tarihinin en iyi oyunu oldu ve Call of Duty: WWII’yi geçti.

Call of Duty: Modern Warfare (2019)

Serinin Windows’a ve konsollara çıkan son oyunu olan Modern Warfare, 2007 yılında çıkış yapan ve çok sevilen oyunun “Remastered” versiyonu konumunda. CIA yetkilileri ve İngiliz SAS kuvvetlerinin, Urzikstanlı düşmanlara karşı birleşmesine odaklanan oyun, senaryo modundan yanı sıra çevrim içi moduyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Serinin ilk çapraz platform çevrim içi moduna sahip olan Modern Warfare, Warzone adında ekstra bir battle royale oyununa da sahip. Oyunun çıkışından bir süre sonra Warzone adında, Modern Warfare haritasında geçen ücretsiz bir battle royale oyunu çıkarıldı. Warzone, her ne kadar içinde bazı sorunlar barındırsa da türünün başarılı örneklerinden biri oldu ve olmaya devam ediyor.