League of Legends’ta rollerin her birinin görevi ve önemi büyük. Eğer herkes kendine düşeni layıkıyla yapmazsa bir takımın başarıya gitme ihtimali yok denecek kadar. Detaya inildiğinde her ne kadar roller değişiklik gösterse de genele bakıldığında bir oyundaki herkesin rolleri belli. Peki nedir bu roller?
Üst Koridor
Vadinin yalnız adamları. Yıllarca şikayet ettiler ama kimse seslerini duymadı. Haritanın genelde üst kısmında bulunan bu oyuncular, koridorunda tek başına mücadele eder. 1v1 mücadeleyi, yardıma gelen ormancılar zaman zaman bozsa da üst koridorlar kaderlerini kendileri yazmaya alışıktır. Takım içi tercihlere göre şampiyon seçimleri değişiklik gösterir. Fakat yılların getirdiği alışkanlıklar nedeniyle üst koridorlar daha çok tank, dayanıklı şampiyonları tercih eder gibi bir algı var. League of Legends’ın önceki dönemlerinde bunun gerçeklik payı vardı. Bu zamanlarda ise tamamen takıma göre değişen seçimler yapabiliyor. Maçlarda taşıyıcı üst koridor oyuncusu da görebilirsiniz, destek de tank da. Bu roldeki oyuncular sihirdar büyüsü olarak çoğunlukla Sıçra ve Işınlan tercih ediyor.
Ormancı
Diğer oyunculardan farklı olarak orman yaratıkları ile beslenen ormancılar, attıkları baskınlar ile takım arkadaşlarını öne geçirmeye çalışırlar. Orman rolündeki bir oyuncunun takım içindeki kararları veriyor olması çokça karşılaştığımız bir durum. Herhangi bir koridorda 1v1 yapmak zorunda kalmayan ormancılar, sağladıkları harita bilgisi ve kontrolü ile takımını yönetmeye çalışabilir.
Ormancıların olmazsa olmaz sihirdar büyüsü ise Çarp’tır. Çarp, üstünde kullanıldığı orman yaratığına, minyona ve ormanda bulunan tarafsız yaratıklara seviyeye göre değişen bir hasar verir. Oyuncunun oyun içindeki eşya kararına göre Çarp büyüsünün de işlevi değişebilir.
Ufak bir uyarı da yapalım. Oyundaki global görevleri kontrol etmek sadece ormancının değil, bütün takımın sorumluluğudur. Bu rolün oyundaki etkisi her geçen yıl daha da artmıştır. İyi bir ormancı olmak istiyorsanız, oyunu iyi okumalı ve iyi bilmelisiniz.
Orta Koridor
Temel olarak oyunun taşıyıcı rollerinden ilki. Haritanın tam ortasında bulunması nedeniyle büyük önem arz eden bu rol, takımını vezir de edebilir rezil de. Bir orta koridorun hem koridorunu iyi idare etmesi hem de takım arkadaşlarına yardım etmesi beklenir. Yetenek Gücü Taşıyıcısı sıfatıyla da genelleştirilebilir.
League of Legends’ın ilk dönemlerinde orta koridorda daha çok suikastçı ve maçı tek başına taşıyabilme potansiyeline sahip şampiyonlar tercih ediliyordu. Oyunun süreç içerisinde daha çok takım oyununa evrilmesi, hem şampiyon seçiminde hem de oyun tarzında orta koridoru etkiledi. Alan kontrolüne sahip, koridorunu kontrol edebilen şampiyonlar gözde hale gelirken, orta koridor oyuncusunun birebir de rakibine sadece üstünlük kurması değil, bu üstünlüğü yan koridorlara aktarabilmesi bekleniyor.
Sihirdar Büyüsü olarak birçok farklı varyasyon orta koridorda kullanılabilir. Bu tercih tamamen oyuncunun seçimine ve tarzına bağlı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, detaylara inildiğinde her rolün görevi kendi içinde değişebilir.
Nişancı
Temeldeki taşıyıcı rollerden ikincisi. Saldırı Gücü Taşıyıcısı olarak da adlandırılabilir. Nişancılar uzun menzilleriyle takımının saldırı gücü yükünü çeken, kırılgan fakat bir o kadar güçlü saldırılar yapabilen oyunculardır. Haritanın altında yer alan nişancı, yanındaki destek oyuncusuyla beraber aynı koridorda mücadele eder. Yani alt koridorda 2v2 gibi bir durum mevcut.
Nişancı, normal saldırıları önemi nedeniyle takım savaşlarındaki pozisyonunu iyi ayarlamak zorundadır. Takım savaşında nişancısını erken kaybeden takımın o savaşı kazanma ihtimali oldukça zora girer. Bir nişancıdan beklenilenler, diğer koridorlara göre daha az ve basittir. İyi pozisyon al ve tonlarca hasar çıkar.
Nişancı’nın olmazsa olmaz Sihirdar Büyüsü, Sıçra’dır. İkincil büyü olarak ise metaya göre değişiklik gösterir.
Destek
Adından da belli olacağı gibi, takımına yardım etmek için bulunan bu rol, takım arkadaşlarına oluşturduğu fırsatlar ile maçı taşıyabilme potansiyeline sahip. Özellikle oyunun son dönemlerinde çıkış yapan destek şampiyonları, daha çok oyun yapma üzerine kurulu. Hal böyle olunca Destek rolü, “abi heal at, abi kalkan ver.” konuşmalarından çok daha öte bir konumda bulunuyor.
Alt koridorda yer alan Destek, nişancısını korumak ve onu öne geçirmekle yükümlüdür. Her ne kadar birincil önceliği bu olsa da zaman zaman koridordan ayrılıp hem ormancısına hem de diğer koridorlara yardıma da gidebilir. Minyon kesme zorunluluğu olmaması, oyun içi lider görevi için bu rolü biçilmiş kaftan kılıyor.
Destekler alt koridoru ve haritanın hâkimi olmalı. Bunu yaparken de yanındaki nişancısını iyi koruyup ona fırsatlar sunabilmeli. Bu rolün birincil Sihirdar Büyüsü Sıçra olurken ikinci büyüsü tercihe göre değişiklik gösterebiliyor.
League of Legends oyunun yaratım sürecini ve doğuş hikayesini Efsanelerin Doğuş Hikayesi; League of Legends içeriğimizden okuyabilirsiniz.