Flank Esports - Yeni Nesil Espor Medyası
Espor Haberleri Efsanelerin Doğuş Hikayesi; Call of Duty

Efsanelerin Doğuş Hikayesi; Call of Duty

2003 yılında oyun dünyasına giriş yapan Call of Duty, yaklaşık 20 yıldır bizlere keyifli oyun deneyimi sunuyor. Yaşattığı 2. Dünya Savaşı atmosferiyle hepimizin hayranlığını kazanan seri, her yıl çıkardığı oyunlarıyla satış listelerinde hep en başta yer almaya devam ediyor. Call of Duty, böylesine uzun bir dönemde her zaman zirvede kalmayı başardı ve FPS denilince akla gelen ilk isim oldu.

 

Peki efsanenin doğuşu nasıl oldu?

Günümüzde de popülerliğini devam ettiren FPS oyun türü 90’ların sonlarında Outlaws ve DOOM gibi oyunlar tarafından temsil ediliyordu. Tabii ki teknoloji farkından dolayı oyun mekaniklerinde farklılıklar vardı fakat temelde oynanış aynıydı; birinci tekil kamera açısıyla oynanan shooter oyunu.

Geçmişe döndüğümüzde, FPS oyunları daha çok bir labirent düzeni üzerine kuruluydu. Yaşayan bir evren yoktu ve bir video oyunundan çok kare kare atlayan bir FPS oyunu oynuyormuşsunuz hissi vardı. İşte tam bu dönemlerde oyun dünyasına evrim niteliğinde bir oyun giriş yaptı, Half-Life. Half-Life’ın FPS dünyasına getirdiği oyun mekanikleri o dönem için bir ilkti ve birçok yeni efsanenin başlangıcı niteliğindeydi, Call of Duty gibi.

2002 yılında, 2015 şirketi tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından dağıtımı yapılan Medal of Honor: Allied Assault piyasaya sürüldü. Id Tech 3 oyun motorunu kullanan bu oyun, 2. Dünya Savaşı’nı konu alıyordu. Allied Assault, çıkış yaptığı dönemde oyuncular tarafından beğeniyle karşılandı. Yarattığı savaş ortamıyla ve kullandığı oyun motoru sayesinde, oyuncuların daha önce tecrübe etmediği bir oyun olmuştu. Her şeyden önemlisi, Call of Duty’nin temelleri burada atılmıştı.

Electronic Arts topluluk tarafından pek sevilmez ve maalesef bu yeni bir şey de değil. 2002 yılında Medal of Honor’ı piyasaya süren geliştiriciler, EA’in baskıcı tavrı ve çalışanlarını özgür bırakmaması nedeniyle şirketten ayrıldı. Yaklaşık 20 çalışan 2015 stüdyosundan ayrıldı ve Infinity Ward adındaki stüdyolarını kurdu. Call of Duty efsanesi de böylece başlamış oldu.

Infinity Ward, Medal of Honor’ı öldürmek için kuruldu!

Medal of Honor ile temellerini attıkları 2. Dünya Savaşı oyununa kafasındaki yenilikleri katmayı planlayan geliştiriciler, Call of Duty adındaki “Medal of Honor’ı öldürecek oyun” projesine başladı. Gerek maddi destek gerekse dağıtım için şirket arayan stüdyo, Activision ile anlaştı. Activision Infinity Ward’un %30’una sahip oldu.

Infinity Ward, 2003 yılında Call of Duty’i piyasaya sürdü. Allied Assault gibi 2. Dünya Savaşı’nı konu alan bu oyun, bir efsanenin doğuşuna neden olacak kadar iyiydi. Tek kişilik dev kadro zihniyetinden ziyade, bir ordunun parçası fikrini muhteşem bir şekilde yansıtan Call of Duty, “devasa bir savaşın ortasında kalmış bir asker” hissiyatını oyunculara çok iyi yaşattı. Geliştirilen oyun mekanikleri, geliştirilmiş yapay zeka ve görselliğiyle hem oynayanların hem de kritiklerden tam puan aldı.

Call of Duty’nin ilk oyunu, içinde 3 farklı senaryo modu bulunduruyor. Bu da farklı bakış açılarından savaşa bakmamız yardım ediyor. CoD, çıktığı yıl oyun eleştirmenlerinden neredeyse tam puan aldı ve birden fazla “Yılın En İyi Oyunu” ödülü kazanmayı başardı. Oyun, ortaya koyduğu yenilikçi fikirler ve oynanış mekanikleriyle çıkış yaptığı yıl en fazla satılan 8. bilgisayar oyunu oldu.

Verdiği hatalı kararlar ve yanlış yönetimiyle tanıdığım Electronic Arts’a COD için ne kadar teşekkür etsek az. Eğer kötü bir şirket olmasalardı belki de Call of Duty efsanesiyle hiç tanışmamış olacaktık. Serinin 16. ana oyunu geçtiğimiz yıl çıkış yaptı. Call of Duty: Modern Warfare adında çıkış yapan oyun, Warzone adında bir battle royale paketine de sahip. Serinin mobil oyunu olan Call of Duty: Mobile de 2019 yılında telefonlar için çıkış yaptı ve büyük bir başarıya imza attı.

 

Call of Duty'nin yasaklı olduğu ülkeler!

Call of Duty bir savaş oyunu olduğu için dünyanın her yerinde normal karşılanmıyor ve yasallaştırılmıyor!

Serinin önceki oyunları Çin, Suudi Arabistan, Pakistan, Japonya, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yasaklanmıştı. Arap ülkelerinde yasaklanmasının en büyük sebebi hikaye modu. Bu oyunlarda Ortadoğu’da faaliyet gösteren teröristleri canlandırabiliyorduk.

Sony, Call of Duty serisinin son oyunu Modern Warfare’ı Rusya bölgesinde dijital PlayStation 4 kopyası olarak satmama kararı aldı. Aslında oyun Rusya’da yasaklı değil ancak Sony böyle bir karar almayı uygun gördü ve kullanıcıların oyunu PS4’lerine dijital olarak indirmesini yasaklandı. Bunun ana sebebi olarak ise Rusya'nın para birimiyle oyunun daha ucuza alınabiliyor olması.