Profesyonel League of Legends esporunun 10 yıldan uzun tarihinde sayısız turnuva düzenlendi ve milyonlarca dolar para ödülü dağıtıldı. Güney Koreli oyuncuların çoğunlukla domine ettikleri bu turnuvalarda en fazla gelir elde eden oyuncuların hangileri olduğunu merak ettiniz mi?
Liste, Esports Charts’ın sağladığı bilgilere göre ve kazanılan turnuva ödülleri gözetilerek hazırlanmıştır. Oyuncuların takımlarından aldıkları maaşlar ve bonuslar, listeye dahil değildir.
10 – Rookie
League of Legends tarihinin en ünlü oyuncularından biri: Güney Koreli ikon orta koridor Rookie, 642,901$ ile listede 10. sırayı aldı. Kariyerine Güney Kore’de başlayan Rookie, uzun yıllar Çin’de Invictus Gaming forması giymiş ve Worlds 2018’i kazanarak şampiyonayı kazanan ilk Çin takımına liderlik etmişti.
Bugünlerde Top Esports forması giyen Rookie, 2018’deki seviyesinde olmasa da halen oyunun en iyi orta koridorları arasında görülüyor.
9 – CoreJJ
Güney Kore kariyerinden çok Kuzey Amerika kariyeriyle konuşulan bir isim: destek CoreJJ, 671,873$ para ödülüyle listede 9. sırada. 29 yaşındaki oyuncu, Worlds 2017’de Samsung Galaxy ile SKT T1 hanedanlığını yıkmasının ardından yalnızca bir sene daha ülkesinde kaldı ve başarısız geçen 2018 yılının da etkisiyle Team Liquid’in yolunu tuttu.CoreJJ, geçen yıllarda Team Liquid’in ve LCS’in ikon yüzlerinden biri haline gelmeyi başardı ve oyunun kalitesini de düşürmeyen nadir yabancı oyunculardan birisi oldu.
8 – Xiaohu
Çin denince akla gelen ilk isimlerden ikonik orta koridor Xiaohu, kariyeri boyunca 713,935$ para ödülü kazanarak listede sekizinci sırayı aldı. Bu listede henüz Worlds kazanmayan tek oyuncu olan Xiaohu, uzun yıllar boyunca Royal Never Give Up forması giydi ve takımıyla 3 kez MSI kazanarak bu turnuvayı en çok kazanan takım olma başarısını gösterdi.
Bir dönem RNG için üst koridora bile geçen Xiaohu, 7 yıllık serüvenin ardından takımından ayrıldı ve Weibo Gaming’e katıldı. Weibo’da işler henüz çok iyi gitmese de takımıyla Worlds bileti için yarışmaya devam etmekte.
7 – Ruler
Listenin en ikonik isimlerinden Ruler’ın yedinci sırada olmasının sebebi, geçtiğimiz MSI’ı JD Gaming formasıyla kazanana kadar tek uluslararası başarısının çaylak senesinde kazandığı Worlds 2017 turnuvası olması. 725,392$ para ödülü kazanan Ruler, önümüzdeki yıllarda bu sayının üzerine bol bol ekleme yapacak gibi duruyor.
Uzun yıllar Gen.G formasıyla izlediğimiz Ruler, 2023’ün başında ayrılık vaktinin geldiğine karar verdi ve LPL’e geçiş yaptı. İlk mevsiminde MSI 2023 zaferine imza atan ikonik nişancı, Worlds 2023’te de bu başarıyı tekrarlamak isteyecek.
6 – JackeyLove
Çaylak sezonunda harikalar yaratan bir başka nişancı: Çinli oyuncu JackeyLove. Kariyerinin ilk yılında Invictus Gaming ile Worlds 2018 şampiyonu olan JL, 769,718$ ile listede 6. sırada. Böylesine bir çıkışla başlayan bir oyuncu için ise beklentileri karşılayamadığını söyleyebiliriz. iG ile aldığı Worlds ardından inişli çıkışlı performanslarıyla akıllarda soru işareti bırakan JL, uluslararası başarıya uzak kaldı.
Son olarak geçen yıl Top Esports formasıyla Worlds gruplarından çıkmayı da başaramayınca pek çoklarının gözünde JL efsanesi bitmişti. Ancak o hiçbir yere kaybolmuyor, düşse de bu sezon olduğu gibi performansını yeniden yükseltmeyi biliyor. Bakalım ellerinde yeniden bir uluslararası kupa kalktığını görecek miyiz?
5 – Bengi
League of Legends esporunun ilk efsanelerinden, oyunu değiştiren isimlerinden, ikonik ormancı Bengi. SKT T1 hanedanlığının kurucu üyelerinden Bengi, kariyeri boyunca 810,683$ para ödülünü cebine koydu. Yedek olması beklenen turnuvalarda bile çıkıp görevini en iyi şekilde yapmayı başaran lider ruhlu oyuncu, Worlds 2013, Worlds 2015 ve Worlds 2016’yı oyuncu olarak kazandı.
Daha sonra T1’a koç olarak dönen Bengi, Worlds 2022’de final oynadı, MSI 2023’te 3. sırayı aldı ama eleştiri oklarından kurtulamadı. Geçtiğimiz ay takımdan istifa etmek zorunda kalan Bengi’nin sıradaki durağının neresi olacağını merak ediyoruz.
4 – Wolf
Bir diğer SKT T1 hanedanı üyesi, süper destek Wolf. Üstelik, onun yolu Türkiye’den de geçti! 2019 yılında Papara SuperMassive forması da giyen ve bu maceranın hemen ardından emekli olan Wolf, 913,084$ para ödülüyle listemizde 4. sırayı aldı. Onun koleksiyonunda da Worlds 2015 ve 2016 bulunmakta.
Bang ile beraber efsane alt koridoru oluşturan Wolf, oynadığı dönemde belki en ünlü oyunculardan değildi ama verdiği röportajlar ve günümüzde yaptığı yayınlarla LoL takipçilerinin ilgiyle takip ettiği isimlerden oldu.
3 – Bang
Ve onun yakın dostu, Koreli nişancı Bang. 915,846$ para ödülüyle listemizde 3. sırayı alan Bang, SKT T1 hanedanının kurucularından olsa da pek çoklarınca yıkılma sebeplerinden de biriydi. 2017 yılında nişancı metasının içerisinde Ruler’ın yaptığı şova karşılık Bang’in zayıf kalması eleştiri oklarını (bazen haksızca da olsa) Bang’in üzerine çekti. Sonucunda da oyuncu SKT’den ayrıldı.
İki kez Worlds kazanan Bang, SKT sonrası dikiş tutturamadı ve Kuzey Amerika’da birkaç başarısız denemenin ardından Kore’ye döndü ve emekli oldu.
2 – Duke
LoL tarihinin en ilginç kariyerlerinden biri: Güney Koreli üst koridor Duke, 954,620$ para ödülü kazandı ve listemizde ikinci sırada. Fakat o ne oyunun en önemli oyuncularından biri olarak biliniyor, ne de kazandığı turnuvaların en kilit isimlerindendi. Duke, doğru yerde doğru zamanda bulundu. Önce MaRin’in yerini dolduran SKT ile Worlds 2016’yı kazandı, sonra da 2018’de Invictus Gaming ile yedek kulübesinde Worlds şampiyonu oldu.
Duke, bugünlerde kariyerine koç pozisyonunda devam ediyor, hatta ilk deneyimini de LPL takımlarından Ninjas in Pyjamas’ta yaşadı.
1 – Faker
Ölümsüz İblis Kral, sadece League of Legends tarihinin değil belki de espor tarihinin en önemli ikonlarından birisi, Güney Koreli orta koridor Faker. Kariyeri boyunca kazandığı para ödülü 1,470,490$. 2013’ten beri devam eden kariyerinde sayısız LCK şampiyonluğu, üç Worlds kupası ve 2 MSI zaferi bulunuyor.
Faker, bu oyunun en büyük efsanesi ve onu burada anlatmak çok zor. Ancak şunu not etmek gerek: 2018’deki büyük düşüşünün ardından tekrar tutunmayı başardı ve bugünlerde genç bir T1 kadrosuna liderlik ediyor. Öyle ki Faker’ın bilek sorunlarından dolayı yedek kaldığı birkaç maçta takımı hiç olmadığı kadar dağınık gözüktü.
Dünyanın en iyi oyuncularına sahip olduğu düşünülen T1, sıradan bir takım olmamak için 2023 yılında 27 yaşındaki franchise oyuncusu Faker’a ihtiyaç duymakta. Diğer yandan eylül ayında Asya Oyunları’nda ülkesini temsil edecek olan Faker, o turnuvada altın madalya alması halinde zorunlu askerlik görevinden de muaf olacak.
Yorum ekleyin